Er Finansministeriets regnemodeller troværdige?

I 1990’erne kritiserede Anders Fogh Finansministeriets regnemodeller for at stride imod sund fornuft, fordi de ikke tog højde for værdien af skattesænkninger. I dag kritiserer venstrefløjen regnemodellerne for at være neoliberale, fordi de ikke tager højde for værdien af velfærdssamfundet. Regnemodeller spiller en helt central rolle i dansk politik – de afgør hvilke økonomiske reformer, der er ansvarlige, og hvilke der er uansvarlige. Men kan vi regne med regnemodellerne? Er de objektive eller har de en politisk slagside?

Det er det centrale spørgsmål, når Politologisk Forening og Tænketanken Cevea i samarbejde med Djøf inviterer til kollektivt eftersyn af Finansministeriets regnemodeller. Kom og vær med i diskussionen, når vi sammen med to forhenværende økonomiske vismænd og en tidligere departementschef i Finansministeriet åbner motorhjelmen på den mest indflydelsesrige regnemaskine i dansk politik.

Deltagelse er gratis, men kræver tilmelding her. Der vil være kaffe og kage til de fremmødte. Obs. Arrangementet er sponsoreret af Djøf Studerende, hvorfor tilmelding foregår via deres hjemmeside. Arrangementet er åbent for alle, selvom det af Djøfs hjemmeside fremgår som et studiearrangement (tilmeld dig blot som 'ikke-medlem').

Dato og tidspunkt: Mandag d. 19/2/2018, kl. 16.00 – 18.00
Lokation: Auditorium A1, Bartholins Allé 7, 8000 Aarhus C

Program:

16.00 – 16.10: Velkomst og introduktion ved Cevea og Politologisk Forening 
16.10 – 16.40: Oplæg ved Niels Fuglsang (Cevea) om Finansministeriets regnemodeller, deres udvikling og indflydelse over økonomisk politik 
16.40 – 17.30: Paneldebat mellem Nina Smith, Christen Sørensen og Anders Eldrup. Debatten modereres af Niels Fuglsang (Cevea). 
17.30 – 18:00: Spørgsmål og debat med publikum

Følg også Facebook-eventet her

Baggrund: 
Niels Fuglsang, ph.d.-stipendiat ved CBS og analytiker ved Tænketanken Cevea, åbner debatten med et oplæg om de økonomiske regnemodellers magt i dansk politik, modellernes historiske tilblivelse og udvikling, samt den verserende ”talkrig”.

Både Folketingets økonomer og Det Økonomiske Råd har i nyere tid kritiseret Finansministeriets regnemodeller for at være ubalancerede, fordi de regner med ’dynamiske effekter’ af skattesænkninger, men ikke af offentlige investeringer i f.eks. uddannelse, sundhedsvæsenet eller daginstitutioner. Ifølge finansminister Kristian Jensen skyldes det, at der ikke er empirisk belæg for at regne med dynamiske effekter af offentligt forbrug, men ny forskning fra bl.a. AE-Rådet indikerer, at der kan være substantielle, positive effekter.

Talkrigen spidser til. Vi har sammensat et panel af eksperter, der har haft regnemodellerne og den politiske proces bag tilblivelsen af økonomisk politik i Danmark helt tæt ind på livet. Panelet skal bl.a. diskutere, hvor veldokumenteret modellernes indhold og antagelser er, samt hvordan de kan udvikles. Panelet består af:

- Nina Smith, professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet, økonomisk vismand fra 1993 til 1998 samt tidligere medlem af b.la. Globaliseringsrådet, Socialkommissionen og Velfærdskommissionen.

- Anders Eldrup, bestyrelsesmedlem i bl.a. Tænketanken Cevea, departementschef i Finansministeriet under Henning Dyremose og Mogens Lykketoft samt tidligere administrerende direktør i DONG Energy.

- Christen Sørensen, økonomisk overvismand fra 1985 til 1988, medlem af Det Økonomiske Råd som bestyrelsesformand for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd fra 1988 til 2006 samt tidligere professor i nationaløkonomi ved Syddansk Universitet.

Vi glæder os til at se jer!

Synes du emnet er spændende? Her kan du lære mere om to af panelisternes synspunkter omkring Finansministeriets regnemodeller, og læse et dybdegående portræt om den forskning i økonomiske, som Niels Fuglsang, analytiker ved Cevea, arbejder med:

Andre artikler: