Resumé
Verdensmålene blev vedtaget af FN i september 2015 og tiltrådt af 193 stater herunder Danmark. Landene har forpligtet sig på at arbejde hen imod og realisere de mål.
Det er tydeligt at de laveste indkomstgrupper sakker bagud, at flere ældre havner i langvarig fattigdom, at lønmodtagernes andel af samfundets værdier skrumper, at flere føler sig diskrimineret og at Danmarks engagement i udvikling af de fattigste lande både med investering og udviklingshjælp er faldende.
”På nogen områder skal vi være stolte over hvad vi har opnået i Danmark. Vi har stadigt færre fattige end i resten af Europa. Men det er også tydeligt at vi er ved at miste grebet om de ting der tidligere har defineret vores samfund. Bunden kan slet ikke følge med toppen indkomstmæssigt. Og så er der foruroligende at flere ældre ender i langvarig fattigdom, fordi deres pensioner ikke slår til. Med flere på vej på pension, frygter vi at vi får flere fattige og et mere skævt samfund også på kort sigt”, forklarer direktør i Cevea Kristian Weise om analysen, der også forholder sig til Danmarks engagement i verdens fattigste lande, menneskehandel og migranters vilkår, uligheden mellem køn – der er flere fattige mænd end kvinder i Danmark – til finanssektorens rolle og governance i internationale i institutioner.
”Når lønmodtagernes andel af samfundets værdier bliver mindre, kan man forvente politiske reaktioner Når vores engagement i de fattigste lande svinder ind, er det sværere at samle verden om at løse globale problemer. Det spørgsmål Danmark skal stille sig selv er det samme som alle de Europæiske lande skal stille sig selv er: Har vi en plan for hvordan fremgang og værdier bliver delt?” spørger Kristian Weise.