Resumé
Nationale kampagner havde i 2013 fokus på at få de mindst stemmende befolkningsgrupper til at deltage i kommunalvalget, og valgdeltagelsen blev hævet. Selvom det lykkedes at få flere til at stemme, var der stadig en markant skævhed i valgdeltagelsen.
Under halvdelen af kontanthjælpsmodtagerne deltog i valget. Jo flere kontanthjælpsmodtagere, der var i en kommune, jo lavere var stemmeprocenten.
Ved dette valg er der ikke, modsat sidste kommunalvalg, afsat lige så mange midler til at mobilisere de mindst stemmende befolkningsgrupper til at deltage. Derfor må man forvente en tilbagevenden til en lavere valgdeltagelse, som har været trenden ift. kommunalvalg i Danmark. Dette notat belyser hvilke sociale faktorer, der påvirker valgdeltagelsen ved kommunalvalg.
Analysen viser:
- Der var en skævhed i valgdeltagelse på 20,8 pct.point mellem den kommune, der havde højest stemmeprocent, og den kommune, der havde den laveste stemmeprocent.
- Allerød havde den højeste valgdeltagelse, imens København og vestegnskommunerne havde den laveste valgdeltagelse.
- Andelen af kontanthjælpsmodtagere i kommunen har størst indflydelse på
valgdeltagelsen. Jo større gruppen er, desto lavere er valgdeltagelse i kommunen. - Andelen af unge har en negativ effekt på valgdeltagelsen i kommunen, hvilket afspejler, at unge ikke kommer til stemmeurnerne i samme omfang som resten af befolkningen.
- Også andelen af indvandrere og efterkommere i kommunen har negativ effekt på
valgdeltagelsen i kommunen. - Størrelsen på kommuner påvirker deltagelsen negativt, større kommuner har lavere valgdeltagelse.