fbpx

Unge i atypisk beskæftigelse

INDHOLD

    FORFATTER(E)

    Asbjørn Sonne Nørgaard
    21725413
    Simon Bruun
    Julie Løvgren Frandsen

    METODE

    NOTER

    REFERENCER

    Sammenfatning

    Denne rapport undersøger (i) omfanget af atypiske beskæftigelsesformer blandt unge og (ii) de personlige konsekvenser ved at være atypisk ansat som ung. I rapporten sammenlignes unge (18-29 år) i atypiske ansættelser med unge i almindelige lønmodtagerjobs og voksne (30+-årige) i atypiske ansættelser.

    Rapporten viser overordnet set, at mange unge er atypisk beskæftigede, og at unge i atypiske ansættelser generelt har færre lønmodtagerrettigheder, oplever større jobusikkerhed og blev hårdere ramt under corona-krisen end unge i almindelige lønmodtagerjobs og ældre i atypiske ansættelser. De væsentligste resultater er:

    • Atypisk beskæftigelse er særligt udbredt blandt unge: Knap 6 ud af 10 (57 pct.) unge i beskæftigelse er i en eller anden form for atypisk beskæftigelse. Ser man bort fra studerende mv. og fokuserer specifikt på dem, der har arbejde som primær beskæftigelse, gælder det ca. hver tredje (34 pct.). Det er i begge tilfælde et markant større omfang end blandt de øvrige danskere på 30 år eller derover.
    • Deltidsansættelser er mest udbredt, men en del unge er også ansat midlertidigt og på 0-timers-kontrakter: 4 ud af 10 (42 pct.) unge i beskæftigelse er ansat på deltid, og for unge i primær beskæftigelse gælder det knap hver femte (19 pct.). Derudover er omkring 13 pct. af de unge i beskæftigelse midlertidigt ansatte, og for dem i primær beskæftigelse gælder det 10 pct. Endelig er godt hver fjerde ung (27 pct.) i beskæftigelse ansat på en 0-timers-kontrakt, og for dem i primær beskæftigelse gælder det hver tiende (10 pct.).
    • Unge i atypiske ansættelser har færre ansættelsesrettigheder end unge i almindelige lønmodtagerjobs: eks. er det kun ca. 4 ud af 10 (42 pct.) af de atypisk ansatte under 30 år, som er sikret ret til løn eller dagpenge under sygdom. Frasorterer vi studerende mv. gælder det godt 3 ud af 4 (77pct.). Det er markant færre end blandt unge i almindelig lønmodtagerbeskæftigelse, hvor stort set alle er sikret ret til løn eller dagpenge under sygdom.
    • Unge i atypiske ansættelser oplever større jobusikkerhed: eks. er det hver tredje ung (36 pct.) i en atypisk ansættelse, som tror, at det er overvejende eller meget sandsynligt, at vedkommende vil blive arbejdsløs inden for de næste 12 måneder. Til sammenligning er det kun 6 pct. af de unge i almindelige lønmodtagerjobs og 21 pct. af de ældre i atypiske ansættelser, som finder det sandsynligt.
    • Unge i atypiske ansættelser oplevede i højere grad negative konsekvenser af corona-krisen:eks. oplevede godt hver femte ung i en atypisk ansættelse (21 pct.) at blive sat ned i tid eller få færre timer efter nedlukningen, og specifikt for dem i primær beskæftigelse var det knap hver fjerde (23 pct.). Modsat var det kun tilfældet for hhv. 4 og 1 pct. af de unge i almindelige lønmodtagerjobs og hhv. 9 og 11 pct. af de voksne i atypiske ansættelser.

    INDHOLD

    FORFATTER(E)

    Asbjørn Sonne Nørgaard
    21725413
    Simon Bruun
    Julie Løvgren Frandsen

    METODE

    NOTER

    REFERENCER

    SENESTE ANALYSER AF Julie Løvgren Frandsen ELLER Simon Bruun ELLER Asbjørn Sonne Nørgaard
    SE ALLE
    Ligestilling
    Kvinder arbejder under høje følelsesmæssige krav
    2. april 2024
    Ulighed
    Stort flertal af danske lønmodtagere vil have offentlig betalt tandlæge
    29. februar 2024
    Arbejdsmarked
    Udhulingen af kontanthjælpen. En analyse af kontanthjælpens udvikling gennem 30 år
    20. februar 2024
    Uddannelse
    Undervisere støtter regeringens forslag om mere praksislæring i folkeskolen
    22. januar 2024