Øget automatisering muliggør radikal samfundsforandring

DEBAT: Som følge af øget automatisering vil samfundet de kommende år få frigivet en masse tid og hænder, og det bør civilsamfundet udnytte til at tænke vilde tanker og ændre samfundet radikalt. Sådan lyder opfordringen fra Ceveas analysechef, Frank Skov.

Danmark. Kan. Sammen. Det er de tre ord, der, i nævnte rækkefølge, blev brugt flest gange i statsministerens åbningstale i tirsdags. Det er svært at være imod, men spørgsmålet er, hvad det er, vi kan sammen.

Kortsigtede løsninger er der nok af i politisk tekst og tale, men langsigtet står vi med en række udfordringer, der kan trække os ned – eller give os nye muligheder, hvis vi tør give slip på vanetænkning og et bevidstløst fokus på vækst for vækstens skyld.

1/3 af alle jobs bliver overflødige
En af de helt store udfordringer, vi står over for, er IT- og automatiseringsbølgen; robotter, IT-algoritmer, nyt software og big data i en skøn sammenblanding, som er godt i gang med at forandre verden på godt og ondt. IT- og automatiseringsbølgen vil i de kommende år gøre op mod 1/3 del af alle jobs i Danmark overflødige.