Fortidens synder afgjorde det tyske valg

SPDs opgør med den nye underklasse af arbejdende fattige er et vigtigt skridt i den rigtige retning, men i valgkampen viste det sig at være for lidt og for sent.
 
Nederlaget der var givet på forhånd. Den grå figur Steinbrück og hans selvtillidsberøvede socialdemokrater var intet fair match med de konservatives altdominerende über-mutti Merkel, der de senere år har slået taktstokken, ikke bare i Tyskland, men over hele Europa. Hun ville være umulig at slå for stort set alle politikere på det europæiske kontinent.
 
Men Merkels storslåede sejr på 42 procent af stemmerne og en fremgang på otteprocent var ikke alene skabt på hendes eget format og formåen. Merkel og CDU/CSU fik værdifuld hjælp af historien. Selvom det er mere end ti år siden, at de tyske socialdemokrater implementerede de berygtede Hartz-reformer, som først blev udråbt som vejen til vækst, men sidenhen beskrevet som den direkte vej til social deroute, så påvirkede netop disse omdiskuterede arbejdsmarkedsreformer valget afgørende.
 
Kanslerkandidaten Peer Steinbrück, der selv var en af ophavsmændene til Hartz-reformerne, var bagud på point fra starten, og han blev aldrig den, der kunne levere et troværdigt alternativ til den stigende sociale utryghed i Tyskland. SPD bidrog selv til den sociale nedtur og den etablering af arbejdende fattige, som de sidenhen har forsøgt at lappe. Fortidens synder knuste dermed SPDs drøm om at vende kursen i Tyskland.
 
De sørgelige fakta om det tyske arbejdsmarked taler deres tydelige sprog om den skræmmende udvikling på det tyske arbejdsmarked. I dag er der 7,3 millioner tyskere i såkaldte minijob, hvor de tjener under 400 euro om måneden. Og for næsten fem millioner tyskere er det deres eneste eller primære job. Fire millioner tyskere tjener mindre end 52 kroner i timen og antallet af vikaransatte uden sikkerhed i ansættelsen er steget fra 300.000 i 2002 til 910.000 i 2011. Og det er en udvikling, der netop nu forvandler i tusindevis af tyskeres liv med rekordfart.
 
Den udvikling og de fejl har SPD for længst indrømmet. Og derfor blæste de også i valgkampen til opgør med den nye underklasse af arbejdende fattige og den stigende ulighed. Redskabet var bl.a. indførelse af ny mindsteløn, som SPD med stor sandsynlighed vil kunne kæmpe sig til, hvis de som alt peger på, ender som partner i en ny bred koalitionsregering. Det er vigtige skridt i den rigtige retning, men i valgkampen viste det sig at være for lidt og for sent.
 
Lektien til de danske politikere og særligt de danske socialdemokrater må derfor helt entydigt være: at afvise højrefløjens både våde og falske drømme om at overføre de håbløse tyske arbejdsmarkedsreformer til Danmark. Atypiske ansættelser, vikarjobs og lave lønninger er ene og alene opskriften på en social nedtur.
 
Læs indlægget på Berlingske her.
 
Forfatter: Jens Jonatan Steen.