De kriminelle talenter

»Stein Bagger er meget innovativ og talentfuld.« Asger Aamunds beskrivelser af Stein Bagger i Ekstra Bladet. Vi elsker at dyrke talenter.

Vi jagter de unikke historier om stærke individualister, der stikker hovedet frem og leverer ud over det sædvanlige. Store TV-satsninger, som X-factor, Masterchef og Liebhaverne har i årevis forsøgt at finde de største talenter inden for popmusik, køkkengerning og ejendomsmægleri.

På det seneste er diskussion om talent dukket op til overfladen i forbindelse med den unge racerkører Kevin Magnussen, der på rekordtid har slået sit navn fast og har indtaget podiet i Formel 1. Tendensen er klar; vi er i ekstase over destore bedrifter som dem, vi har set på racerbanerne. Og indrømmet det er svært at være andet end imponeret og selvfølgelig må vi lade os rive med.

Men bag den gennemgribende benovelse og den berettigede hyldest, ligger der en spændende diskussion omkring, hvad talent i virkeligheden dækker over? På dette spørgsmål om, hvad talentet dækker over, kunne man for nylig i Ekstra Bladet læse, hvordan den tidligere forretningsmand og nuværende mediedarling Asger Aamund roste den dømte, siden fængslede og nu løsladte Stein Bagger.

Den skandaløse forretningsmand bliver beskrevet som værende ' meget dygtig, innovativ og opfindsom', og »god til at se muligheder i forretning«. Det er hævet over enhver tvivl, at Stein Bagger så og udnyttede muligheder i IT Factory - det har han rettens ord for. Men pointen er bare, at hans overvejendekriminelle talent bør vurderes i relation til det resultat som det skabte (konkurs og fængsling) og hvor det kom fra (falskneri). Det kan vi sagtens hylde, men umiddelbart fik hverken Stein Bagger eller det danske samfund noget godt ud af dette talent.

Det er således ikke lige meget, hvordan folk udnytter deres talenter, og det er heller ikke lige meget, hvordan vi værdisætter disse talenter. Stein Baggers talent var grundlagt på grådighed og blev ført ud i livet ved udnyttelse af andre. Den slags ' talent' skal fordømmes.

Men samtidig har vi brug for at diskutere, hvordan vi skaber flere talenter fremover og hvordan vi fårtalentet frem i den enkelte. At beskrive talent som noget rent individuelt, som man enten har eller ikke har, er en eklatant misforståelse.

I Malcolm Gladwells bog »Outliers« fra 2008 forfølges netop historierne om hvad der skaber talent, og konklusionen ligger lige for: »Who weare can not be separated from where we're from«. Udviklingen aftalent er således socialt betinget og dybt afhængig af vores opvækst, af rammer om vores tilværelse og de muligheder, vi oplever. Derfor kunne det være på tide med en diskussion, der fokuserede på realisering aftalentet i os alle fremfor hyldest af de kriminelle talenter.

Læs indlægget på Berlingske her

Forfatter: Jens Jonatan Steen.