Danmark er Europas sorte får

Mens den økonomiske krise fortsat hænger, som en tung og mørk sky over det europæiske kontinent, så har Danmark ganske frivilligt påtaget sig rollen som Europas sorte får. Danmark er blevet af land bagstræberiske og reaktionære stemmer der modsætter sig nødvendige politiske løsninger.

Vi har været tæt på statsbankerot i Grækenland, vi har set Italien fyre sin stærke mand og vi ved at, flere EU-lande kun holder fast i bordkanten med det yderste af neglene. Verden skriger derfor desperat på konkrete politiske løsninger. Men netop disse løsninger afviser vi blankt i lille Danmark!

Det mest aktuelle svar på fremtidige kriser er den såkaldte finansielle transaktionsafgift – der på teknokrat-sprog blot går under forkortelsen FTT. EU-kommissionen har – med opbakning fra den europæiske super-duo Mergel og Sarkozy – foreslået, at der lægges en afgift på mellem 0,01 og 0,1 pct. på alle køb og salg af finansielle produkter – aktier, obligationer, derivater. Et simpelt, effektivt og progressivt svar, som både rød og blå blok i Danmark modsætter sig.

Der er ellers masser af gode grunde til at lave en skat på finansielle transaktioner.

For det første vil skatten have en dæmpende effekt de rent spekulative og destruktive finansielle transaktioner, som er vokset helt eksplosivt til at udgøre 74 gange verdens samlede BNP i 2008. For det andet vil en årlig indtjening på anslået 400 mia. kroner sætte finanssektoren i stand til at betale regningen for den krise, som den selv har skabt (bankerne har indtil videre kostet de europæiske skatteborgere 34.270 mia. kroner). For det tredje vil en finansskat ifølge IMF have en ”stærkt progressiv” karakter, så den vil bidrage til at udjævne vore dages enorme økonomiske forskelle ved at være målrettet mod den 1 pct. af verdens rigeste mennesker.

Kort fortalt ville en ’finansskat’ kunne gøre op med de herskende absurditeter, der betyder at vores økonomi ikke længere afhænger af vores evne til at skabe gode jobs, ny produktion eller innovativ forskning, men alene kontrolleres af computerstyret handel med derivater, futures og swaps, som i dag gennemføres på helt ned til 124 mikrosekunder. Absurd!

Vi ved bl.a. fra den såkaldte ”Stamp duty” i England, at det kan lade sig gøre at skabe en finansiel skat, som ikke hindrer vækst, ikke skaber kapitalflugt og ikke bebyrder lønmodtagerne. Derfor er det ganske enkelt et mysterium af dimensioner, at det samlede politiske etablissement i Danmark nægter solidariteten med vores europæiske brødre. Har det lille land langt mod nord fået storhedsvanvid eller er det finanslobbyen, der har besejret vores demokrati?