Penge i banken er penge der sover

Ulrik Christoffersen Merrild kritiserer 14. april Cevea og lægger op til, at når virksomheder sætter penge i banken, kommer de i cirkulation i samfundet i forholdet en til en, hvorved de gavner andre virksomheder, som får adgang til nye lån.
 
At Merrild "mener", at dette er korrekt, hjælper ikke, når man i data direkte kan se, at det er forkert.

De danske virksomheder har siden 2009 sat 430 mia. kr. i banken, netto. Samlet sætter virksomhederne altså langt flere penge ind, end de optager som lån. Det er ikke penge, som virksomhederne bringer i cirkulation, der aktivt indgår i økonomien som investeringer. Det er penge, der sover.

For samtidig ligger de danske investeringer meget lavt, siden 2009 er der netto investeret for 43,5 mia. kr., mod 123,6 mia. kr. alene i 2007.

Den situation vi er i nu, bryder altså totalt med Merrilds hønelogik. Situationen kan lettere forsimplet beskrives således: Alle vil spare op, ingen vil forbruge eller investere. Når ingen vil købe noget, må virksomheder fyre, fordi deres salg falder. Og når ingen vil investere, står opsparingerne bare og sover på bankkonti.

Det hjælper ikke på forbruget
I denne situation er det naturligvis glædeligt, at store eksportvirksomheder kan sælge i udlandet i stedet, holde fast i deres ansatte, og købe ind fra andre danske virksomheder.

Men vi eksporterer allerede rekordmeget, og den indenlandske økonomi står stadig i stampe. Hvis eksportstrategien virkede, så burde dansk økonomi være i topform.

Nulvækst, lavere lønninger og selskabsskattelettelser gør sygdommen værre. For de udhuler den allerede svage indenlandske efterspørgsel. Hvis danskerne får mindre i løn, så forbruger de naturligvis mindre, ligesom de får sværere ved at betale af på deres gæld. Hvis det offentlige heller ikke vil købe, når den private sektor køber for lidt, så går økonomien endnu mere i stå.

Og det hjælper naturligvis ikke på det lave forbrug, at give penge til præcis de virksomheder, der bare sætter dem i banken.
 
Læs indlægget på Børsen her