Drop drømmen om nulvækst

Austerity – det lyder mest af alt som en sjælden sygdom eller et tidligt stadie af Alzheimers. Men det engelske ord austerity er blot et økonomisk begreb, der dækker over en politik med kontinuerlige nedskæringer, hvor offentlige budgetter systematisk rundbarberes.

 

Selvom begrebet ikke dækker over en sygdom, så er den medicin, som dens tilhængere dikterer i form af voldsomme nedskæringer, absolut noget, der vil holde den danske patient i sengen og få feberen til at stige markant hos den syge.

Det seneste politiske slag om austerity har fundet sted i Frankrig, hvor den siddende regering netop er gået af på grund af uoverensstemmelse om den reform- og nedskæringskurs, som hæmmer forbrugertillid, indenlandsk efterspørgsel og jobskabelse i landet. Udgangspunktet for det politiske jordskælv var en kommentar om de budgetmæssige stramninger i Frankrig fra landets økonomiminister, som den socialistiske præsident Francois Hollande ikke kunne tolerere.

Svaret var en fyreseddel, men den nu jobsøgende franske økonomiminister står langtfra alene. Advarslerne mod austerity-politikken er kommet fra IMF direktør Christine Lagarde, fra topøkonom i Europa-Kommissionen Jan in ’t Veld, fra den nobelprisvindende økonom Paul Krugman og ikke mindst fra en survey blandt britiske økonomer, hvor et klart flertal konkluderede, at nedskæringerne har kvalt væksten.

Hjemme i lille Dannevang bliver austerity-regimet nu endelig udfordret. Bjarne Corydons finanslovsudspil lægger op til at øge det offentlige forbrug med 0,8 procent i 2015, hvilket svarer til fire milliarder kroner. Som regeringen helt rigtigt har forstået det i sit nye udspil til finansloven: »Offentlige investeringer er en vigtig del af fundamentet for velfærdsstaten og for den private sektors evne til at skabe vækst og beskæftigelse… Vi kan ikke udvikle den offentlige sektor gennem nulvækst.«

Den store bekymring er dog, at højrefløjs-oppositionen fortsat lurer i krogene med deres ambitioner om direkte nulvækst i den offentlige sektor, hvilket vil betyde, at Danmark med et voksende antal ældre vil opleve massive forringelser af velfærden samtidig med, at man igen-igen risikerer at tage toppen af en langsomt spirende vækst. Når Danmark fortsat lider under en lav indenlandsk efterspørgsel, svingende privatforbrug og må frygte fald i eksporten til Tyskland, så ligner nulvækststankerne en farlig medicin for den danske patient, der endnu ikke er kommet sig.

Nedskæringspolitikken i 2010 kvalte en begyndende optimisme i Danmark og holder stadig opsvinget tilbage i Europa. Det er ikke bare en ideologisk holdning, det er også holdningen hos verdens førende økonomer. Og derfor er det glædeligt, at se en dansk regering tage afstand fra den destruktive nulvækstideologi.

Læs indlægget på Berlingske her

Forfatter: Jens Jonatan Steen.