Af: Alexander Grandt Petersen, Kommunikationschef i Cevea.
KAN CENTRUM-VENSTRE ikke levere på klimadagsordenen, så får højrefløjen magten igen. Et nyt og farligt modargument mod sociale fremskridt vokser frem. Ikke blandt borgerlige på højrefløjen, men hos dele af centrum-venstre. »Jeg tror, regeringen har misforstået noget. De er valgt på et klimamandat og ikke et 3F-mandat«, skrev den nyvalgte radikale ungdomsformand Jacob Robsøe i en kritik af regeringens udspil om tidlig pension.
Før kaldte radikale politikere sociale forbedringer for økonomisk uansvarlige. Nu er det klimaet, som partiet trækker frem som hovedargumentet mod nye sociale fremskridt. Logikken er, at Mette Frederiksen svigter klimakampen, når hun vil prioritere at give Arne ret til tidlig pension. Men den kritik er ikke bare forkert, den kan vise sig at være ekstrem farlig for opbakningen til en markant grøn omstilling af vores samfund.
Kampen mod klimaforandringerne handler ikke kun om at finde finansiering, regulere vores adfærd og stoppe den sorte udvindingsøkonomi i at drive rovdrift på vores ressourcer. Den grønne økonomi må og skal også være et socialt projekt. Ellers taber den til den sorte udvindingsøkonomi. Hvis arbejder- og middelklassen skal ofre det sidste århundredes sociale landvindinger, så får vi ikke fastholdt en stærk folkelig alliance for grønne forandringer. Regeringen blev ikke valgt på et klimamandat. Den blev valgt på et grønt velfærdsmandat, med et folkeligt krav om at tage klimaforandringerne alvorligt, udvikle vores velfærdssamfund og sørge for, at det blev Arnes tur.
I DEN GRØNNE økonomi må ambitionen være både at passe på vores klode og på hinanden. Et grønt samfund må også være et mere lige og retfærdigt samfund. Den grønne revolution gemmer på så mange muligheder og potentialer for at skabe bedre liv, mere meningsfyldte job, nye arbejdsformer og bedre levevilkår. Men for en meget stor gruppe af mennesker rummer den også en frygt for, hvad der skal ske, når gamle job forsvinder. Den frygt skal centrum-venstre have respekt for og komme med svar på. Der kan man ikke bare sige: »Sådan er det jo«.
Vi må justere den økonomiske politik, så de meget store investeringer ikke koster velfærd. Danskerne skal have ret til uddannelse hele livet, særligt efteruddannelse til grønne job. Vi skal genoprette dagpengene, så vi har et sikkerhedsnet, der gør folk trygge, når forandringerne ændrer på vores job. Den svære opgave for centrum-venstre er ikke at pege på, hvordan vi redder kloden fra klimaforandringerne. Den sværeste opgave er at sikre, at vi står med et mere retfærdigt samfund bagefter.
Bragt i Politiken d. 3/9/2020