fbpx

Opkvalificering er den rigtige løsning

Indlægget blev bragt i Børsen den 15. juni 2015

Kun enkelte specialiserede faggrupper i industrien kan med troværdighed råbe om mangel på kvalificeret arbejdskraft i dag. Men som væksten tager til, vil manglen på kvalificerede medarbejder e vokse. Det er konklusionen i en ny analyse fra Cevea. Flaskehalse vil opstå, det ved vi. Derfor er det nu, vi skal samles for at finde løsninger. Ellers hæmmes dansk vækst indenfor de nærmeste år.

Danmarks industrivirksomheder kæmper på den globale scene, og de ordrer, danske virksomheder må sige nej til pga. manglende kvalificeret arbejdskraft, er dyrt tabte penge. Hver krone en virksomhed trækker til i ordretilgang fra eksport eller indirekte eksport, svarer til 2,2 kr. for dansk økonomi. De beskæftigelsesmæssige konsekvenser af en enkelt metalarbejder, der ikke kan findes, er 2,2 mand, der ikke har job.

Derudover betyder hvert nej til en eksportkunde, at kunden finder en anden leverandør. Det kan få konsekvenser mange år frem i tiden.

Siger danske virksomheder nej, vil tyske eller japanske virksomheder sige ja. En tabt eksportkrone i 2016 er et tab af nye ekspansive muligheder i de globale værdikæder mange år frem.

Milliarderne er godt givet ud

Vi skal ikke vælge den umiddelbart letteste løsning og fokusere på at importere arbejdskraft. Det er for kortsigtet, når vi nu har 130.000 ledige.

Den bæredygtige løsning er at satse storstilet på at løfte og efteruddanne de mange specialarbejdere, der enten er ledige eller er ansat i industrien i dag.

En rapport af New Insigth for Star i Nordjylland fastslår, at mere end 30.000 af specialarbejdere i regionen har så stærke kvalifikationer, at de med bare 20–40 ugers efteruddannelse, vil gå fra specialarbejder til faglærte. På landsplan råder vi altså over en stærkt kvalificeret gruppe, der har arbejdet i industrien i så mange år, at det sidste løft er overskueligt at opnå – både for den enkelte og samfundet.

Fokuserer vi på at efteruddanne denne gruppe, vil vi skabe rum for, at ledige kan overtage de specialarbejdspladser, som står tomme, mens vi uddanner.

Dermed vil en del af uddannelsen blive betalt af færre udgifter til kontanthjælp eller A-kasse. Det mindsker regningen til samfundet. Men selv om det så skulle koste nogle milliarder, så betaler det sig hurtigt ind. Lad os se det som en nødvendig investering i evnen til fremover at vedholde og udbygge eksporten i den globale konkurrence.

Derfor, LO og DA, sæt jer sammen for at finde en fælles løsning alle parter kan tage del i. Det vil lægge det pres på politikerne – på begge fløje – der er nødvendigt for, at vi får gavn af opsvinget. Det fortjener de gode danske virksomheder, det fortjener den kvalificerede arbejdsstyrke – og det fortjener de ledige, der tripper for at komme ind fra bænken.

FORFATTER(E)

Lisbet Røge Jensen

DEL INDLÆG: