Indlægget blev bragt i Politiken den 2. maj 2020
For få uger siden var der ingen tøven. Alle Folketingets partier bakkede op om statsminister Mette Frederiksens resolutte svar på coronakrisen og nedlukningen af Danmark. Trepartsaftalen var en manifestation af konsensus-Danmark, og alle Folketingets partier støttede regeringens hjælpepakker og forsigtige strategi om at holde landet på den famøse grønne kurve, som alle danskere vist efterhånden kender.
De seneste par uger har der været mere slinger i valsen i oppositionen. Først var det tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der kritiserede regeringens strategi for at være »en socialdemokratisk« strategi og mente, at »kuren ikke må blive værre end problemet«. Regeringen var for forsigtig, og den havde ikke nok blik for erhvervslivet.
Siden har flere partiledere i blå blok i mere eller mindre forsigtige vendinger ytret sig på samme måde. Oppositionen vil have mere fart på genåbningen af Danmark – især af erhvervslivet. Regeringen har været for forsigtig. Det gjaldt også de almindelige behandlinger i sundhedsvæsenet, der skulle i gang igen. Og senest har kritikken været, at staten mangler en plan for genåbningen af Danmark. Hellere cafeer og storcentre end biblioteker og kulturhuse. Den underliggende kritik har været, at regeringens linje har for store omkostninger for den enkelte og for samfundet.
Man kan på sin vis godt forstå slingrekursen. Meningsmålingerne er ikke opløftende for de borgerlige partier. Langt størstedelen af vælgerne har bakket regeringen op, og statsminister Mette Frederiksens popularitet er skyhøj.
I begyndelsen af april mente 79 pct. af danskerne ifølge Epinion, at Mette Frederiksen gjorde det godt som statsminister, og i de seneste meningsmålinger har Socialdemokratiet opbakning fra 32-35 pct. af vælgerne. Og det er ikke mindst blå blok, der mister stemmer. Det er deprimerende læsning for de blå partier på Christiansborg, og deres slingrekurs i forhold til regeringen må nok ses i lyset af de dårlige meningsmålinger. Man må positionere sig.
Statsministerens popularitet er dog én ting. Den vil vanskeligt kunne holde sig på det nuværende skyhøje niveau for tid og evighed. For blå blok på Christiansborg er det nok så alvorligt, at oppositionen i sin kritik af regeringen er ude af trit med sine egne vælgere. Flertallet af blå vælgere er nemlig enige i regerings forsigtige coronastrategi.
Sammen med Megafon har vi i dagene 30. marts-1. april – hvilket vil sige, efter kritikken fra oppositionen havde taget fart – spurgt et repræsentativt udsnit af danskerne om deres villighed til at bære omkostningerne ved en resolut indsats, hvor politikerne »gør alt, hvad de kan for at begrænse konsekvenserne af coronaepidemien i Danmark«, selv om den har omkostninger for dem selv og for samfundet. Det svarer til regeringens forsigtige strategi: Sundhedsindsatsen kommer før alt andet.
Konkret har vi spurgt svarpersonerne, om de støtter indsatsen, selv om den vil resultere i en stigning i skatten på 1 pct., en forlængelse af nedlukningen af Danmark eller en stigning i arbejdsløsheden på 50.000. Vi har også spurgt om vælgernes tilslutning til indsatser, hvor effekten ikke er sikker.
Det er præcis omkostninger som disse, de borgerlige partier på Christiansborg mener skal gives mere vægt: Den forsigtige linje må ikke blive for forsigtig, og omkostningerne for store, lyder kritikken.
Vælgerne i rød blok bakker massivt op om regeringens forsigtige linje, uanset om indsatserne har betydelige personlige og samfundsmæssige omkostninger. Det interessante er dog, at de vælgere, der ved det seneste valg stemte på partierne i blå blok, også udviser stor opbakning til regeringens mere forsigtige linje, se figuren.
Et stort flertal blandt blå vælgere støtter en forsigtig linje, selv når vi fremhæver, at en sådan linje kan betyde mange flere arbejdsløse (56 pct. enig), en fortsat nedlukning af Danmark (60 pct. enig) eller sågar højere skatter (70 pct. enig). Direkte adspurgt støtter 60 pct. af de blå vælgere en sådan indsats, selv om vi er »usikre på, om de konkrete tiltag virker«.
Vores tal er 3-4 uger gamle, og meget er selvfølgelig sket siden da. Men vælgernes holdninger ser ud til at være ret stabile. Vores analyse flugter således fint med den seneste Epinion-analyse for DR/Altinget, hvor data er fra midt i april. Støtten til regeringens strategi er tårnhøj på 70-71 pct. og uændret siden slutningen af marts. Niveauet svarer til det, vi ser i vores data, og så stor en opbakning til regeringens forsigtige strategi kan kun lade sig gøre, hvis også de blå vælgere fortsat bakker op i stort omfang.
Statsministeren og regeringen har ikke alene formuleret en sammenhængende, forsigtig coronastrategi. Den repræsenterer også de blå vælgeres holdning til håndteringen af krisen bedre, end oppositionen gør.
Det er også økonomisk set den mest fornuftige strategi, for hvis epidemien bluser op, og vi igen skal lukke samfundet ned for at undgå, at sundhedsvæsenet kommer under pres, bliver det meget dyrere for Danmark end at følge den nuværende linje. Det er svært at få øje på en anden strategi, som befolkningen samtidig har forståelse for. Har oppositionen en alternativ strategi? Det lader ikke til det.