fbpx

Rigtige tal, rigtige løsninger

Indlægget blev bragt i Børsen den 23. august 2015

Faktum er, at danskerne går i arbejde, og at vi vil se flaskehalse, hvis vi ikke griber ind – eller inviterer arbejdskraft udefra. Så er det jo trist, at når politiske tal vender debatten på hovedet, så nogle kræver mere pisk til de arbejdsløse, mens andre kræver begrænsninger for den nødvendige udenlandske arbejdskraft.

Væksten er nemlig ikke gået danskerne forbi, og danskerne har ikke været for dovne til at tage de jobs, der kom. For langt hovedparten af de nye jobs, dvs 4/5, går til danskere. Det viser en ny analyse fra AE. Og det er godt nyt.

Men netop fordi væksten er kommet til Danmark, så står vi med begyndende flaskehalse. Hvis de ikke skal vokse sig store, er vi nød til at dreje i de nødvendige håndtag for at skabe et stærkt match mellem efterspørgsel og udbud, mellem arbejdskraft og kvalifikationer.

Det kalder på opkvalificering af den danske arbejdskraft, uddannelse og efteruddannelse, der sikrer, at vi fortsat kan være med. Samtidig må vi se i øjnene, at vækst og udvikling også indebærer evnen til at tiltrække den rigtige udenlandske arbejdskraft.

Her hjælper det ikke, at vi bruger tid på at diskutere tal, der alene passer til den ideologiske kamp for lavere ydelser og grænsebomme – ikke til et Danmark på vejen mod vækst.

Der er ingen tvivl om, at fløjene ser forskellige løsninger på de udfordringer, vi står overfor. Men lad os i det mindste tager udgangspunkt i de rigtige tal og dermed de rigtige problemer. Det er en basal forudsætning for et Danmark i vækst til gavn for os alle.

FORFATTER(E)

DEL INDLÆG: