Vælg en side

Skattefidus. Boligadlen slipper for millioner i skat

​I Danmark ​har vi et princip om, at penge skal beskattes, når de skifter hænder. Det gælder også, selv om de skifter hænder inden for familien. Hvis to forældre vil give deres barn 1 million kroner, skal der betales skat af pengene. I hvert fald i princippet. For det er nemlig ret nemt at undgå med ’familiehandels-finten’.

I stedet for at give barnet en pose penge, kan de to forældre bare sælge en bolig til barnet til langt under markedsprisen. De kan f.eks. sælge en lejlighed til 1 million kroner, som kort tid efter kan sælges videre til 2 millioner kroner. Så har de overdraget 1 million kroner helt skattefrit, altså uden at betale 15 pct. i gaveafgift.

Fidusen udnyttes i stor stil. I 24 af landets kommuner foræres der i familiehandler i gennemsnit over 1 millioner kroner. Det gælder for de 22 hovedstadskommuner samt i Odense Kommune og Aarhus Kommune. Det viser en ny analyse, vi har lavet.

​I analysen viser​ vi også, at reglernes udformning er helt afgørende for prissætningen i familiehandler. Det er i virkeligheden ikke så overraskende, men det har ikke været dokumenteret før.

Skal man i en familiehandel overdrage mest mulig formue, skal man sælge til præcis 15 pct. under vurderingen. Det er den lavest tilladte salgspris. Og tallene viser os, at rigtig, rigtig mange sælger til lige præcis 15 pct. under vurderingen (se figur) – endda ned til sidste decimal. Folk udnytter altså manøvren fuldt ud.

Med de nuværende​ kunstigt lave vurderinger er skattefidusen særligt attraktiv. Men selv med de nye regler, der skal resultere i offentlige vurderinger tættere på markedsværdien, kan der fremover overdrages store formuer skattefrit ved familiehandler. De nye regler lukker med andre ord ikke hele skattehullet.

De nye vurderingspriser bliver ganske vist markant højere, og Skatteministeriets testkørsler viser, at vurderingerne også bliver mere præcise. Men samtidig med, at de træder i kraft, vil man udvide muligheden for at give rabat fra 15 pct. til 20 pct. Med de nye regler kan man altså sælge til 20 pct. under ejendomsværdien frem for 15 pct. med de nuværende regler. Det er helt i strid med enhver logik i det danske skattesystem.

Det er fornuftigt at erstatte det gamle vurderingssystem med ét, der er mere præcist, men herefter ophører fornuften. For når nu usikkerheden om prisen mindskes, hvordan kan det så være, at usikkerhedsmargenen – og dermed skatterabatten – udvides?

Vi har regnet på, hvad de nye regler betyder for den skattefri formueoverdragelse. Vores forsigtige beregninger viser, at knap halvdelen af den formue, der overdrages i dag, også i fremtiden vil kunne skifte hænder med en rabat på 20 pct. Og tallet kan meget nemt blive højere, fordi vurderingerne kun kommer hvert andet år og derfor hurtigt forældes. Alt tyder altså på, at skattefidusen vil leve videre, også når de nye vurderinger kommer.

Vi mener derfor, at man bør mindske og ikke øge rabatten for familiehandler, når vurderingerne bliver mere præcise. Der er ingen grund til at øge skatterabatten fra 15 pct. til 20 pct.

Konkret foreslår vi, at rabatten sænkes til 10 pct. Derudover foreslår vi, at boligprisstigninger begrænses gennem en boligskat, som ligestiller gevinsten ved bolighandler med gevinsten ved andre typer investeringer. Endelig bør man fortsat arbejde på at forbedre det nye vurderingssystem, så vurderingerne bliver så præcise som muligt.

Vi skal begrænse den skattefidus, for den er både med til at opretholde en boligadel med store formuer, og samtidigt presser den boligpriserne i vejret, når boliger ikke kun kan købes af dem, der skal bo i dem, men også af deres – ofte mere købestærke – forældre. Det er vejen til et mere fair boligmarked.

 

Bragt i Politiken 2. oktober 2022

FORFATTER(E)

Ask Lund Jakobsen
Carsten Andersen

DEL INDLÆG:

[addtoany]