fbpx

Social dumping er kommet, men skal ikke blive

Indlægget blev bragt på Altinget.dk den 10. september 2015

Den seneste uge er der blevet stillet spørgsmål ved, om social dumping reelt findes, eller om det er noget, fagbevægelsen har opfundet for at føre skræmmekampagne. Anders Samuelsen har stillet det spørgsmål, og Berlingske har bakket ham op i det.

Selvom social dumping oftest foregår i en gråzone og kan være svært at definere helt præcist, er det en realitet, som der skal gøres noget ved.

Udfordringen er ikke til at overse. Der ér flere og flere, der arbejder i Danmark til løn og øvrige standarder, som er under det normale i Danmark, og som man ikke kan leve ordentligt for. 

Derfor rejser og vinder fagbevægelsen også flere og flere sager på området. Sidste år var det flere end 250 sager, viser en opgørelse fra 3F. I de sager er danske og udenlandske virksomheder samlet set blevet dømt til at betale og har indgået forlig for 29 mio. kr. Penge, de blandt andet skal betale i efterbetaling til de ansatte.

Tingene bliver blandet sammen
I 2013 blev der rejst sager, der førte til 37 millioner kroner i bod og efterbetaling. Året før var der tale om seks millioner. Så omfanget af sagerne er altså femdoblet på bare to år.

Direktøren for Danske Vognmænd, Erik Østergaard, understreger på samme tid: ”Det er ikke bare noget, fagbevægelsen eller danske lønmodtagere siger. Det er noget, mine medlemmer siger. Det koster danske virksomheder – og dermed arbejdspladser. (…) Når der i hele Europa kører en højspændt debat om social dumping og unfair konkurrence så er det, fordi det er en realitet. Et vilkår i den europæiske virkelighed.” 

Når der til stadighed stilles spørgsmål ved eksistensen af social dumping, er det efter min vurdering, fordi man blander flere ting sammen. 

Samuelsen og Co. er eksempelvis hurtige til at slå kritik af social dumping i Danmark i hartkorn med skepsis over for international handel. Men det er to vidt forskellige ting – og man kan sagtens se fordelene i handel med resten af verden, samtidig med at man er kritisk over for, om der er virksomheder i Danmark, der er med til at underminere de danske standarder.

Vi skal kunne skelne mellem, hvad der sker på det danske hjemmemarked, og vilkårene for verdenshandlen i øvrigt.

Konkurrencedygtige virksomheder
Når danske virksomheder har succes i verden – og det har de; vores eksport stiger fortsat og sætter nye rekorder – er det, fordi de er konkurrencedygtige. Fordi de har medarbejdere i Danmark, der i den grad er deres løn værd, og samtidig bruger ny teknologi og flytter job til udlandet, når det er det rigtige for dem.

Men accepten af den dynamik betyder ikke, at vi skal acceptere en nedgang i lønninger og vilkår for job i Danmark. De fleste job i Danmark afhænger af efterspørgslen på det danske hjemmemarked.

En tjener eller murers løn i Danmark påvirkes således ikke af, at der er en tjener eller murer i Berlin, der går ned i løn. Den påvirkes først, hvis den samme murer eller tjener tager til Danmark og tilbyder sit arbejde til den samme løn her.

Derfor har de danske politikere sammen med arbejdsmarkedets parter også et ansvar for at bestemme, hvordan vilkårene skal være i Danmark. De lønmodtagere, der rammes af konsekvenserne af social dumping, skal ikke stå alene med problemet, som det ofte er tilfældet i dag.

Politikere som Anders Samuelsen må spørge sig selv, om det virkelig styrker det danske samfund, hvis flere skal gå markant ned i løn eller i værste fald mister jobbet til en, der er underbetalt? 

En nedgang i de danske lønninger vil formentlig gøre nogle varer billigere på det danske hjemmemarked. Men lønnedgangen for de berørte vil ofte være større, end forbrugerpriserne samtidig falder.

Hvilken glæde har vi af, at varerne i supermarkedet bliver billigere, hvis flere folk bliver for fattige til at kunne købe dem? 

Social dumping er en realitet i Danmark. Hvis der ikke tages affære, vil der kun komme mere af det, og det kan få store følger for det arbejdsmarked, vi kender i dag. Det er både dårligt for dem, der rammes af det, og for ambitionerne om en sund og retfærdig økonomi.

FORFATTER(E)

Kristian Weise

DEL INDLÆG: