fbpx

Vi er nok bare uenige, tidligere Uber-lobbyist

Usynlige meninger og uden bud på samfundsudviklingen«. Sådan beskrev Kaare Nielsen tænketanken Cevea i et indlæg (Pol. 6.4.) og anklagede os for ikke at bedrive reel idéudvikling. Samme dag havde vi en stor kronik i Information, hvor vi sammenlignede de nordiske finansministeriers regnemaskiner og kritiserede Danmark for at indregne usikre dynamiske effekter i statsfinanserne. Som det eneste land i Norden. Den analyse er relevant, fordi regnemaskinerne skævvrider vurderingen af politik. Skattelettelser er billigere, end hvad de her og nu koster, mens prisen for bedre social sikring og mere lighed mangedobles.

Det seneste år har vi offentliggjort 19 samfundskritiske analyser. De har blandt andet handlet om uddannelseshjælpen, der ikke har vist sig at være en særlig stor hjælp til at få de unge i uddannelse. Om den stigende ulighed, hvor stigningen i den disponible indkomst for danskere i chefstillinger har været dobbelt så stor som resten af arbejdsmarkedet. Eller om storbyens skattehul, hvor rige familier skattefrit har kunnet overføre store formuer til nære slægtninge og dermed undgå bo- og gaveafgift ved at handle ejendomme inden for familien. OG VI har sat luppen på det usikre arbejdsmarked, der vokser frem i de her år, og hvor op mod 300.000 danskere ikke har et garanteret timetal. Det mærkede de mere end nogen andre, da corona ramte Danmark og sendte mange hjem uden løn. Det er en af de hårdtslående konsekvenser ved de såkaldte platformsvirksomheder, der render fra deres arbejdsgiveransvar i jagten på økonomisk profit. Som f.eks. taxitjenesten Uber, hvor Kaare Nielsen selv var ’Head of Policy’ i Nordeuropa. Måske er det derfor, at Nielsen synes, vi skal bruge tid på andet end »knastørre analyser om arbejdsmarkedet og den danske model«, og at der brug for en centrum-venstre-tænketank »langt fra den danske fagbevægelse«.

Virkeligheden er nok, at Nielsen ikke rigtig synes, at de temaer, vi arbejder med, er vigtige. I sit eget indlæg skriver han, at »det er naivt at tro, at velfærdsfesten kan fortsætte uforandret«. Det er lige nøjagtig sådanne synspunkter, vi i Cevea er sat i verden for at argumentere imod. For velfærden er ikke en fest. Velfærdssamfundet er det moderne Danmarks største politiske succes og en kæmpe fordel for konkurrenceevnen. Sammen med den danske model, som er med til at sikre et af verdens mest effektive og fleksible arbejdsmarkeder, udgør velfærdssamfundet kronjuvelerne i vores samfund. Det står vi gerne på vagt for, og den samfundsmodel bidrager vi gerne til at udvikle.

Bragt i Politiken d. 28/4

FORFATTER(E)

Asbjørn Sonne Nørgaard
21725413
Alexander Grandt Petersen

DEL INDLÆG: