Velfærd, ja tak. Skattelettelser, nej tak!

Danskerne har valgt en borgerlig regering, men i virkeligheden vil danskerne ikke have skattelettelser. Det mener valgforskere, som siden 1971 har spurgt danskerne, om de helst vil have skattelettelser eller velfærd. Spørgsmålet er, om det er et godt spørgsmål?

...

Ceveas direktør Kristian Weise forstår godt, at man kan blive irriteret over forsimplingen i spørgsmålet om skattelettelser eller velfærd.

»Det kunne være interessant, hvis man spurgte åbent, om man gik ind for lavere skat, og derefter spurgte, hvad man så skulle skære ned på. Og omvendt: går du ind for mere velfærd? Hvor skal pengene komme fra?« , siger Kristian Weise.

»På den anden side må man sige, at det faktisk er fair at stille et spørgsmål, der stiller udgifter og indtægter over for hinanden,« siger Kristian Weise, som udmærket forstår, at det kan virke mærkeligt, at de samme vælgere, der har stemt på en borgerlig regering, ikke vil have skattelettelser.

»De knap 20 procent af danskerne, der stemte på Dansk Folkeparti, har nok været klar over, at Dansk Folkeparti ville støtte en regering, der gik ind for skattelettelser, men man skal huske på, at vi mennesker ikke altid tænker over alle konsekvenserne af vores valg - at vi ikke opfører os fuldt rationelt eller har fuld information - og at det nok har været andre emner, der har været afgørende,« siger han og minder om flygtningekrisen op til valget i 2015.

Hele artiklen blev bragt i Berlingske d. 23. december 2017.