Lyt til Rangvid - stop fastfrysning af ejendomsskatten

Politikerne på Christiansborg bør tage Rangvid-udvalgets anbefalinger til sig og ophæve fastfrysningen af ejendomsværdiskatten.

Et bredt flertal i Folketinget ønsker en fortsat fastfrysning af ejendomsværdiskatten. Det er både skidt for ligheden og skadeligt for økonomien, mener Ceveas direktør Kristian Weise.

”Det er en stor fejltagelse, at politikerne allerede har udelukket at lytte til Rangvid-udvalgets anbefaling om at ændre ved ejendomsværdiskatten. Vi ved, at fastfrysningen af ejendomsværdiskatten var en af årsagerne til boligboblen, og at skattestoppet er med til at øge uligheden. Derfor bør Folketinget overveje særdeles grundigt, om ejendomsværdiskatten stadig skal være fastlåst i kroner og øre,” siger han og uddyber:

”Fastfrysningen øger uligheden, fordi de mest velstillede har de største huse og dermed også betaler mest i ejendomsskat. Men når vi i 11 år har haft en fastfrysning af beskatningen, så er det den rigeste del af befolkningen, der har scoret de største fordele. Fastfrysningen er med andre ord med til at øge den allerede stigende økonomiske ulighed i Danmark."

Men fastfrysningen af ejendomsværdiskatten er ikke kun skidt for ligheden i samfundet. Det er også skidt for sikkerheden på de finansielle markeder, mener Kristian Weise.

”Boligskatten er det, man kalder en ”automatisk stabilisator”. Når boligpriserne stiger, stiger skatten også. Og når værdien af ens bolig falder, skal man også betale mindre i skat. Ejendomsværdiskatten vil med andre ord være et effektivt redskab til at forhindre endnu en boligprisboble lig den, der var med til at forværre finanskrisen. Og samtidig vil den holde hånden under de boligejere, som oplever, at deres bolig falder i værdi.”

”Et fortsat skattestop på ejendomsværdiskatten vil altså kun gavne de rigeste, mens det vil øge uligheden, snyde statskassen for et stort milliardbeløb, der kunne bruges på velfærd, og medføre fortsat usikkerhed på det økonomiske område. Med andre ord: Det er afgørende, at politikerne vågner op, gør det ansvarlige og stopper fastfrysningen af ejendomsværdiskatten,” siger Kristian Weise.

For yderligere kommentarer, kontakt direktør Kristian Weise på 41 77 45 70 eller pressemedarbejder Christoffer Voss på 26 36 06 40.