Brugerbetaling hos lægen rammer skævt

Venstre lader igen danskerne i bunden af samfundet i stikken, når de i dag foreslår at indføre brugerbetaling på lægebesøg.

Det mener analysechef i Tænketanken Cevea, Jens Jonatan Steen.

"Øget brugerbetaling vil målrettet ramme de mennesker, som har færrest midler. Brugerbetaling betyder, at danskerne vil spørge sig selv, om det er pengene værd at gå til lægen? Og her må vi bare konstatere, at det særligt vil være samfundets svageste, som vil blive belastet af de økonomiske incitamenter og blive væk fra lægen. 127 kroner, som et lægebesøg koster i Norge, er ikke det samme for en familie i Hellerup, som det er for en familie i Gellerup-parken. Uanset hvad vil brugerbetaling ramme skævt og øge den sociale og sundhedsmæssige ulighed i Danmark,” siger han.

En gennemgang af studier på området foretaget af forskere fra Aarhus Universitet konkluderer, at brugerbetaling på sundhed vil reducere antallet af lægebesøg for dem med færrest midler. Derfor mener Jens Jonatan Steen, at eventuelle besparelser skal findes andre steder.

”Vi skal naturligvis gøre en indsats for at minimere de unødvendige lægebesøg. Men den indsats skal foregå gennem oplysning, ikke pres på pengepungen. Brugerbetaling går stik imod, hvad det danske velfærdssystem blev sat i verden for. At garantere alle borgeres lige ret til sundhedsbehandling. Venstres forslag og Cepos’ udtalelser modarbejder klart denne målsætning, og prisen skal betales af de danskere, som allerede er spændt hårdest for. Forslaget peger den forkerte vej og lugter langt væk af tom ideologi,” siger han.

"Vi ved fra tidligere undersøgelser, at mænd går mindre til lægen end kvinder. Faktisk viser tal fra Danmarks Statistik, at mænd i 2011 gik 44 procent mindre til læge end kvinder. Og når der blandt nogle grupper hersker en kultur, hvor lægebesøg opfattes som unødvendige og nærmest pivede, virker det næppe positivt, at der også indføres brugerbetaling."

For yderligere kommentarer, kontakt analysechef Jens Jonatan Steen på 41 77 45 71 eller pressemedarbejder Christoffer Voss på 41 77 45 76.