Ny fleksuddannelse skal være endnu bredere

Nye tal fra Tænketanken Cevea viser, at knap hver femte ung ikke får en ungdomsuddannelse. Det betyder, at der fra hver årgang er cirka 11.000 unge, som har brug for anden uddannelse end de eksisterende tilbud. Selv med 3.000 nye pladser i regeringens forslag om en fleksuddannelsen, vil der således stadig være unge, som aldrig får foden inden for i uddannelsessystemet.

Regeringens udspil om en ny fleksuddannelse er et skridt i den rigtige retning, mener Jens Jonatan Steen, analysechef i Cevea. Men han så gerne, at uddannelsen fik endnu flere muskler.

”Vores tal viser, at en stor del af de unge ikke får de rigtige uddannelsestilbud i dag. Og vi kan se, at der er et fast antal unge, der ikke får foden inden for en uddannelse hvert eneste år. Det er et stort samfundsproblem, og det udfordrer vores målsætninger om, at flest muligt skal have en uddannelse. Grundlæggende har regeringen set helt rigtigt med den nye uddannelse, men spørgsmålet er, om de har set stort nok," siger han.

”At behovet er større end det nuværende forslag fra regeringen betyder dog ikke nødvendigvis, at fleksuddannelsen straks bør forøges til 11.000. Det vil i udgangspunktet være fornuftigt at starte ud i mindre skala og afprøve den foreslåede uddannelses potentiale. Først bør man se om fleksuddannelsen rent faktisk hjælper de unge, inden man tilbyder den til flere, ligesom der givetvis kan være behov for andre tilbud yderligere målrettet de forskellige unge. Politikerne bør imidlertid have en plan klar for, hvordan man kan opskalere fleksuddannelsen, hvis det nye tilbud viser sig at fungere," siger Jens Jonatan Steen.

Han mener samtidig, at uddannelsen vil være med til at mindske den uddannelsesmæssige ulighed i Danmark.

”Det nye forslag om en fleksuddannelse vil være med til at mindske ulighed og udgør derfor en vigtig del af den nuværende uddannelsesreform, som skal sikre et ekstra løfte til de mange unge, der ikke får en uddannelse i dag. Men derfor skal uddannelsen også have et kvalitativt indhold, der ikke bare er et standardiseret tilbud, men som kan målrettes den enkelte unges konkrete behov og skrues sammen på en måde, hvor både undervisningsform, tidsperiode og krav er fleksible. Det er den målrettede indsats, der skal mindske ulighederne," siger Jens Jonatan Steen.

Fakta:

  • Der kommer cirka 11.000 elever om året, der får behov for et tilbud à la fleksuddannelsen.
  • Der har hidtil ingen formelt kompetencegivende uddannelsestilbud været, for den del af de nuværende årgange, som ikke kan gennemføre en af de eksisterende ungdomsuddannelser. Der er derfor i dag knap 94.000 mellem 15 og 25 år uden ungdomsuddannelse.
  • Holdes fleksuddannelsen på 3000 elever, vil der stadig være 80.000 unge mellem 15 og 25 uden ungdomsuddannelse om ti år.


Tallene kommer fra analysen "Flere unge har brug for fleksuddannelse?", som du kan læse her.
http://cevea.dk/analyse/daekker-fleksuddannelsen-behovet


For yderligere kommentarer, kontakt analysechef Jens Jonatan Steen på 41 77 45 71 eller pressemedarbejder Christoffer Voss på 41 77 45 76.