Stop opsparings-manien i kommunerne

Kommunernes sparegrise bugner af penge på grund af regeringens hårde økonomiske sanktioner. Drop kravene og brug milliarderne til at skabe velfærd, vækst og arbejdspladser, mener Tænketanken Cevea.

Som Jyllands-Posten i dag skriver, har landets 98 kommuner historisk mange likvide midler (34 mia. kr.) liggende i kommunekasserne. Penge som - i stedet for at samle støv - burde komme både borgere og økonomien til gavn.

Det siger analysechef i Cevea, Jens Jonatan Steen.

"Vi er nødt til at stoppe opsparings-manien. Det er ingen nyhed, at kommunerne bruger for få penge ud af frygt for regeringens økonomiske sanktioner, men at så store beløb hverken kommer borgere eller samfundet til gavn, er dybt problematisk. Nye nøgletal bekræfter, at vi med stor fordel kan fremrykke offentlige investeringer, så den indenlandske efterspørgsel kan komme i gang, og det spirende opsving kan bide sig fast. Derfor anbefaler Cevea - i lighed med de økonomiske vismænd - at flere af pengene i kommunekasserne tages i brug,” siger han.

Derfor mener Jens Jonatan Steen, at regeringen helt bør droppe eller slække på de økonomiske sanktioner, der rammer de kommuner, som overskrider budgettet. En forventet vækst på blot 0,2 procent for 2013, som regeringens og senest vismændenes skøn lød på tilbage i oktober, kræver en ekstra finanspolitisk håndsrækning.

”Det er tydeligt, at det er frygten for regeringens pisk, som holder landets byråd fra at bruge de penge, de rent faktisk har til rådighed. På nuværende tidspunkt tillader den økonomiske situation ikke, at vi holder igen, reducerer efterspørgslen og taler dansk økonomi ned i et sort hul. Vi har ikke råd til blot at lade milliarderne samle støv på forskellige opsparingskonti. Regeringen bør sikre, at skattekronerne bliver brugt på at stimulere det potentielle opsving, skabe nye jobs og mere vækst for virksomhederne. Alt andet er ganske enkelt ulogisk,” siger Jens Jonatan Steen.