Privatskoler vinder frem på landet: Se tallene for alle kommuner

Hidtil har privatskoler været mest udbredt i byerne, men nye tal fra Tænketanken Cevea viser, at der i landkommunerne siden 2003 har været en markant stigning i antallet af privatskoleelever.

Se udviklingen i alle landets kommuner

Ceveas nye analyse viser, at de private skoler i dag rummer 15,4 procent af børnene i landkommunerne og 15,1 procent af børnene i bykommunerne.

I løbet af de sidste ti år er andelen af elever i privatskole således steget med hele 48 procent i landkommunerne, mens væksten i bykommunerne er på mere beskedne 17 procent. Blandt højdespringerne findes udkantsområder som Bornholm, Samsø, Lolland og Langeland.

Det er problematisk, at familier i landkommunerne i stigende grad må betale for at få deres børn i skole, mener analysechef Jens Jonatan Steen:

"Det er en bekymrende udvikling, at de private skoler vinder frem, når de fortsat har mulighed for at frasortere svage elever, og dermed ikke tager det samme sociale ansvar som folkeskolen. Det er fortsat bedre bemidlede og mere ressourcestærke forældre, der vælger privatskolerne til. Selvom mange af privatskolerne på landet er protestskoler, ændrer det ikke ved, at den nuværende udvikling bidrager til at skabe en opdeling i A- og B-hold. En udvikling som på sigt vil skabe større social ulighed i samfundet," siger Jens Jonatan Steen.

Hvis den nuværende udvikling fortsætter frem til 2030, betyder det, at 23,9 procent af eleverne i landkommunerne til den tid vil gå i privatskole, mens det i bykommunerne vil være 18,5 procent. Det viser en fremskrivning.

For yderligere oplysninger eller kommentarer, kontakt analysechef Jens Jonatan Steen på 41 77 45 71 eller pressemedarbejder Christoffer Voss på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. eller 41 77 45 76.