Ny analyse: Vestjylland frikendt - den rådne banan er en myte

Det ellers stærkt udskældte Vestjylland klarer sig ganske imponerende, når det handler om ulighed inden for sundhed, beskæftigelse og demokratisk deltagelse. Omvendt er der problemer i både København og Odense. Det viser en ny undersøgelse fra Tænketanken Cevea, der har kortlagt uligheden i landets kommuner.
Analysechef i Cevea, Jens Jonatan Steen, udtaler:
"Vores mest overraskende resultatet på baggrund af Ulighedens Danmarkskort er helt klart, at tallene afliver myten om den rådne banan. Når vi ud fra tallene kigger på Vestjylland, som meget ofte og meget nedsættende er blevet beskrevet som en 'rådden banan', så er der simpelthen ikke dækning for denne påstand. Vores analyse anvender omkring 30 forskellige parametre for ulighed, hvilket er langt mere, end man normalt har gjort. På den baggrund har man nok været lidt for hurtig til at betegne eksempelvis Vestjylland som et 'råddent' område."
Jens Jonatan Steen mener derfor, at vi helt bør droppe at snakke om den rådne banan og i stedet se mere nuanceret på uligheden ud fra de nye kortlægninger:
"Vi er vant til en meget sort-hvid opdeling af Danmark, når vi diskuterer ulighed: det går godt i Aarhus, Odense, København og Nordsjælland, mens det går elendigt i randområder som Vestjylland og Lolland-Falster. Men vores kortlægning af uligheden viser, at det er en myte. Hvis man for eksempel kigger på parametre som demokratisk ulighed og deltagelse samt børns vilkår, så tilhører København og Odense de dårligere kommuner, mens vestjyske kommuner som Holstebro og Lemvig ligger i toppen i mange af kategorierne," siger han.
Fakta
Undersøgelsen er udarbejdet op til konferencen Ulighedens Topmøde, som Cevea afholder tirsdag den 3. december. På konferencen taler beskæftigelsesminister Mette Frederiksen og en række internationalt førende eksperter på området.
Læs mere om Ulighedens Topmøde på www.ulighed.net
For yderligere kommentarer, kontakt analysechef Jens Jonatan Steen på 41 77 45 71 eller pressemedarbejder Christoffer Voss på 41 77 45 76.