Topmøde sætter fokus på stigende ulighed

Tænketanken Cevea afholder i dag Ulighedens Topmøde – en konference, der for tredje år i træk sætter den oversete ulighed på dagsordenen. Samtidig kortlægger et nyt Danmarkskort uligheden i hele landet.

Analysechef i Cevea, Jens Jonatan Steen, siger om topmødet:

”Ulighedens Topmøde er et sted, hvor ny viden og international inspiration møder hverdagens praktikere, og hvor konkrete løsninger på ulighedens udfordringer formes. Topmødet stiller de provokerende spørgsmål og kaster sig over de store udfordringer. Vi ved, at uligheden stiger dramatisk i disse år – 19 procent siden 2006 – men har vi tilstrækkelig viden og de rigtige løsninger? Kan vi blive ved med at omfordele os ud af problemerne med ulighed, eller skal vi i stedet lade os inspirere af tanken om ”førfordeling” og satse mere på den langsigtede forebyggelse? Det er de spørgsmål, vi sætter skarpt på i dag,” siger han.
I forbindelse med topmødet har Cevea også lavet et ”Ulighedens Danmarkskort”, som kan ses på hjemmesiden www.ulighed.net.

"Vores ulighedskort bygger på mere end 30 parametre inden for områder som sundhed, børns trivsel, socioøkonomiske forhold og demokratisk deltagelse. Det var vigtigt for os at måle på mere end bare de klassiske forhold som løn og ledighedstal. Vi kigger blandt andet på sundhed, fordi det definerer vores livskvalitet, og på børn, fordi vi der kan finde fremtidens ulighed blandt voksne,” siger Jens Jonatan Steen og fortæller om de overordnede konklusioner.

Allerød i top, Lolland i bund
”Ulighedskortet afslører en række blinde pletter, og billedet af uligheden i Danmark er langt fra sort/hvidt. At provinsen og Udkantsdanmark skulle være helt fortabt er således umiddelbart en myte. De fleste kommuner tilhører en middelgruppe, hvor de placerer sig både i top og bund på forskellige områder. Men samtidig er der en række kommuner, særligt på Syd- og Vestsjælland, der indtager en bundposition på stort set alle ulighedsparametre. Særligt Lolland og Slagelse er i forhold til for eksempel Allerød ikke kommuner, hvor man rent ulighedsmæssigt har lyst til at slå sig ned,” siger Jens Jonatan Steen.

Se Ulighedens Danmarkskort her


For yderligere kommentarer, kontakt analysechef Jens Jonatan Steen på 41 77 45 71 eller pressemedarbejder Christoffer Voss på eller 41 77 45 76.