Cevea: Nu gælder det den hjemlige økonomi

Cevea glæder sig over, at de økonomiske vismænd mener, at krisen er overkommet. Men understreger samtidig, at vi ikke skal glæde os for tidligt, og at fokus stadig bør være på offentlige investeringer og stærkere indenlandsk efterspørgsel.
Direktør i Cevea Kristian Weise er overvejende positiv over for vismændenes anbefalinger, men advarer mod kun at regne med eksport som vækstmotor:
“Det er positivt, at vismændene, på lige fod med Økonomi- og Indenrigsministeriet, vurderer, at krisen er ved at være ovre. Men det er påfaldende, at de vurderer, at det er eksporten, der alene fortsat vil trække væksten. Det understreger behovet for ikke at glemme den hjemlige efterspørgsel – hverken i privatforbrug eller offentligt forbrug”, siger han.
Overskuddet på betalingsbalancen satte i april rekord og er nu det højeste i over 60 år, på hele 138 mia. kroner om året.
“Vi må ikke fortabe os i eksportdrømme, som man kan frygte bliver effekten af vismændenes anbefalinger. I Danmark lå virksomhedernes salg på hjemmemarkedet i marts i år stadig 6 procent under niveauet før krisen, hvis man ikke tager højde for prisstigninger. Det er nødvendigt at huske på den effekt, som et øget politisk fokus på at skabe indenlandsk efterspørgsel vil have. I modsætning til eksporten, vil en øget hjemlig efterspørgsel have positive effekter for den brede befolkning. Selvom eksporten skaber nye jobs, er det slet ikke i samme grad som øget hjemlig efterspørgsel vil gøre”, siger Kristian Weise.

Undgå reformamok og stram finanspolitik
Som følge af de lysere tider i dansk økonomi anbefaler Vismændene at følge de stramninger af finanspolitikken, der allerede er planlagt:
“Det er helt centralt, at konsekvenserne af vismændenes anbefalinger ikke bliver, at de finanspolitiske bånd strammes yderligere. Der er fortsat brug for finanspolitisk råderum til de nødvendige tiltag, som kan sikre danske arbejdspladser og vækst. Opsvinget er for skrøbeligt til, at der kan gambles med det”, siger Kristian Weise.
I deres rapport understreger Vismændene at de offentlige finanser er solide. Det glæder Kristian Weise:
“Vismændenes positive vurdering af de offentlige finanser understreger endnu engang, at den danske velfærdsmodel er bæredygtig. De reformer, som kræves for at langtidssikre den, er blevet gennemført. Det bør politikerne have for øje. De behøver ikke gå yderligere reformamok. Fokus bør i stedet være på at udvikle velfærden, så den løser de reelle udfordringer og behov, med respekt for dem, der udfører den. Der er ingen grund til at overveje at afvikle velfærden i frygt for, at der ikke er råd til den fremover. Den myte er efterhånden solidt afkræftet”, afslutter han.For yderligere kommentarer kontakt:
Direktør Kristian Weise på 41 77 45 70,
Ceveas presseafdeling på 41 77 45 76