Dagpenge: Økonomerne fralægger sig svaret

De økonomiske vismænd har med vismandsrapportens analyse af dagpengesystemet lagt ansvaret tilbage i politikernes hænder. Godt med en repolitisering af de store spørgsmål, mener Tænketanken Cevea.

Den netop fremlagte vismandsrapport for efteråret 2014 byder denne gang, ud over den forventede konjunkturvurdering af dansk økonomi, på en analyse af det danske dagpengesystem. En af de klare konklusioner er, at der er brug for ændringer af det nuværende system.

”Vismændene har endnu engang beskrevet fordelene ved et konjunkturbaseret dagpengesystem. Behovet for en dagpengeforsikring er større i de perioder, hvor det er svært at få et job. Det bør dagpengesystemet tage højde. Forhåbentlig tager dagpengekommissionen det med i sine overvejelser,” siger Ceveas direktør, Kristian Weise.

Han fremhæver, at det ikke alene er de økonomiske prognoser, der er interessante ved dagens vismandsrapport. Netop som Helle Thorning-Smidt i dag åbner Folketingsåret, fralægger vismændene sig ganske opsigtsvækkende at give enkle svar på spørgsmål om f.eks. dagpenge.

”Det er befriende, at vismændene nu selv siger, at økonomer ikke kan komme med klare løsninger på alle spørgsmål. Dagpengedebatten er politisk. Det er en afvejning af hensyn til arbejdsmarkedet, økonomien, uligheden i samfundet og trygheden for den enkelte dansker. Systemet skal afspejle en balance mellem lønmodtagernes økonomiske sikkerhed og interesse i at finde et nyt job”, siger Kristian Weise.

”Dagpengedebatten er bare et eksempel på, at vi har brug for at få repolitiseret nogle af de store spørgsmål, vi står med. Selv de økonomiske vismænd kan se, at der ikke er nødvendigheder, som bare skal besluttes uden politisk og demokratisk diskussion”, slutter Kristian Weise.