Mindre dokumentationsspild = mere velfærd

Hvis alle offentligt ansatte brugte 15 minutter mindre om dagen på at dokumentere deres arbejde, ville det frigøre, hvad der svarer til 21.803 fuldtidsstillinger. Det viser en ny udregning fra Tænketanken Cevea.

21.803 fuldtidsstillinger. 42 millioner timer. 7,3 milliarder kroner. Det er hvad der ville blive frigjort, hvis alle offentligt ansatte skærer 15 minutters dokumentationstid fra i hverdagen. Det viser en ny undersøgelse, som er foretaget af Tænketanken Cevea.

”Dokumentationskrav opleves som et stigende problem, og det tager for meget tid fra de offentligt ansatte. Vi ved fra flere undersøgelser at lærere, pædagoger, sygeplejersker osv. dagligt bruger ca. 1 time i gennemsnit på at dokumentere deres arbejde,” siger Frank Skov, analysechef i Tænketanken Cevea.

Det er i høj grad de offentlige ansatte, der har den direkte kontakt med borgerne, der bruger meget tid på at dokumentere. Hos blandt andet lærere, pædagoger og sygeplejersker ville mindre dokumentation betyde mere tid og omsorg til borgeren.

”Vores udregning viser, at der er et kæmpe potentiale i at offentligt ansatte bruger mindre tid på at dokumentere. Vi kan også se, at meget at dokumentationen er overflødig. Mindre dokumentation vil altså kunne frigøre tid, der i stedet kan bruges på nærkontakt med borgeren,” siger Frank Skov.

Der er derfor brug for et politisk opgør med unødvendige og ineffektive dokumentationskrav, mener Frank Skov:

”Et kvarters mindre dokumentation er realistisk og gennemførligt. Ikke alene vil mindre dokumentation frigøre mere tid til de centrale velfærdsydelser. Det vil også give mulighed for, at kommunerne eksempelvis kan ansætte 30 nye SOSU’er. Mindre dokumentation vil komme os alle til gavn gennem mere borgernær og fokuseret velfærd,” slutter Frank Skov.