Cevea: Lave lønninger skabte ikke velfærdssamfund

Cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen melder i dag klart ud, at der er en sammenhæng mellem niveauet for kontanthjælp og de laveste lønninger i samfundet. Analysechef i Cevea, Frank Skov giver ham ret, men advarer mod konsekvenserne af et nedadgående pres på lønningerne.

Analysechef i Cevea, Frank Skov mener:

”Mads Lundby Hansen har ret, når han siger, at der er en sammenhæng mellem kontanthjælp og de laveste lønninger. Kontanthjælpen er med til at holde hånden under arbejdsmarkedet ved at lægge en bund under de laveste lønninger. Hvis kontanthjælpen og andre ydelser sænkes, vil de laveste lønninger også blive presset nedad.”

”Det bliver tydeligt, når vi ser på udviklingen i Tyskland. Her er overførselsindkomsterne sænket betragteligt de seneste år. Det har betydet, at 9 pct. af tyskerne i dag er arbejdende fattige og samtidig har 40 pct. af den tyske befolkning oplevet en lønnedgang.”

”Vores velfærdssamfund blev ikke skabt af lave lønninger. Vi skal holde fast i ordentlige lønninger som det danske arbejdsmarked er berømt for. Lavere ydelser vil slå bunden ud af vores arbejdsmarked. Det vil være startskuddet til en lavtlønsspiral, som vil ramme de mange danskere i arbejde, der arbejder til de laveste lønninger. Det kan betyde, at vi skal vænne os til at have arbejdende fattige i Danmark. Vi har derfor alle en interesse i at støtte op om, at ydelserne ikke sænkes, da det er med til at sikre bundniveauet i lønforhandlingerne.”