Cevea: Lavere dagpengesats vil svække formålet med dagpengene

En lækket rapport fra Dagpengekommissionen viser, at folk på dagpenge ifølge kommissionen må se frem til færre penge i en del af dagpengeperioden, uanset hvordan man skruer et nyt dagpengesystem sammen.

Direktør i Cevea, Kristian Weise udtaler:

”Den lækkede rapport fra Dagpengekommissionen tyder på en lavere dagpengesats i en del af dagpengeperioden. Det er direkte dumt og usmart, da det vil underminere selve formålet med dagpengesystemet, som jo netop er at sikre tryghed mod konsekvenserne af arbejdsløshed.”

”Når man bliver medlem af en a-kasse, tegner man en forsikring mod, at man skal stå uden et ordentligt livsgrundlag i en periode med arbejdsløshed. Men de seneste årtier er værdien af dagpenge raslet ned. Kompensationsgraden er faldet markant siden starten af 1980’erne. Det er bl.a. dokumenteret af økonomiske vismænd i deres rapport fra efteråret 2014. Og det vil automatisk falde yderligere. Dagpengene er altså blevet mindre værd i forhold til ens tidligere løn. Dermed har dagpengene allerede mistet en del af deres betydning.”

”Det er vigtigt og rigtigt at gøre dagpengesystemet mere fleksibelt. Det er nødvendigt for at gøre det tidssvarende ift. udviklingen på arbejdsmarkedet. Men det må ikke ske på bekostning af værdien af dagpengene.”

”Dagpenge skal fortsat fungere som en sikkerhed mod konsekvenserne af arbejdsløshed. Ellers forsvinder formålet. Og så vil særligt højtlønnede ikke have nogen interesse i at være en del af systemet, og vil i stedet tegne andre private forsikringer. Det vil give et opdelt velfærdssamfund og kun yderligere øge uligheden i Danmark. Derfor skal dagpengesatsen ikke sænkes yderligere.”