Finansskat: Radikale politikere på konfliktkurs med egne vælgere.

Stort flertal af danskerne støtter ifølge ny undersøgelse fra Tænketanken Cevea op om indførelsen af en europæisk skat på finansielle transaktioner. Mens 52,9 pct. af danskerne bakker op finansskatten, så er endnu flere nemlig 56,7 pct. af de radikale vælgere ligeledes positive. Dermed har den radikale ledelses modstand mod finansskatten aldrig vundet opbakning i deres eget parti.

Mens Europa Kommissionen snart præsenterer deres endelig rapport om finansskattens betydning for vækst og beskæftigelse i Europa, så har de Radikale længe været arge modstandere af den nye skat. Det Radikale Venstre har sat hælene i og anvendt den samme ubegrundede argumentation som bankdirektører og økonomer, der af overvejende ideologiske årsager har påstået, at enhver hindring for fuldstændige frie kapitalbevægelser vil betyde dommedag.

”De nye tal viser, at den skræmmekampagne, finanssektoren og Radikale Venstre i en uhellig alliance har ført mod en skat på kortsigtet spekulation, har slået totalt fejl. De oppustede tal og manipulerede data har ikke overtalt danskerne. Danskerne kræver, at finanssektoren påtager sig et ansvar i slipstrømmen på de krakkede banker og ønsker samtidig nye tiltag, der minimerer risici for nye kriser. ”, siger Jens Jonatan Steen, analysechef i Cevea

En ny undersøgelse som analyseinstituttet Interresearch har lavet for Cevea viser, at danskerne ønsker, at de finansielle institutioner skal betale deres del af krisen. Faktisk bakker hele 52,9 pct. af danskerne om at ’EU bør indføre en fælles europæisk afgift på spekulative finansielle transaktioner’, ligesom som 47 pct. siger at ’Den danske regering burde bakke op det tyske-franske forslag om en afgift på spekulative finansielle transaktioner (FTT-beskatning)’.

Og endnu mere interessant, så viser undersøgelsen også, at de radikale kernevælgere faktisk er meget positive overfor en finansskat. Faktisk mere begejstret end et gennemsnit af den danske befolkning - de radikale svar fordeler sig således på henholdsvis 56,7 pct. og 59,3 pct.

”Det er tankevækkende, at selv de radikale kernevælgere afviser skræmmekampagnen. Krisens betydning har sat sit tydelige spor i befolkningen, hvor de veluddannede radikale vælgere viser sig dybt solidariske med de øvrige danskere og særligt de mange arbejdsløse, der i første omgang har måttet betale regningen for økonomiske krise. Det kan kun undre, at de ledende radikale politikere ikke nærer samme solidaritet og vilje til at skabe en mere bærerdygtig økonomisk udvikling”, slutter analysechefen.

De resterende regeringspartier har længe støttet en europæisk FTT-skat. Nu hvor den brede danske befolkning – og i særdeleshed Radikales egne vælgere – støtter en sådan skat, så kan man kun undre sig over hvilket pres Radikale lægger under for, når de bliver ved med at ignorere gode argumenter og erfaringer fra deres venner i EU.

For yderligere kontakt

Analysechef, Jens Jonatan Steen, tlf. 41 77 45 71, e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kommunikationsmedarbejder, Kerstin Riber, tlf. 29 28 54 29, e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.