Udfordring
Corona-krisen har vist hvor vigtig brede tre-parts-aftaler er for det danske samfund. Arbejdsmarkedets parter har en afgørende betydning i det politiske og samfundsmæssige maskinrum. Men selvom corona-krisen har bevist den danske models værd, så kan fagbevægelsen ikke bare tage sin politiske indflydelse for givet. Når politikerne træffer vigtige beslutninger, er det ikke en garanti, at Fagbevægelsen sidder med ved bordet, eller har indflydelse på, hvordan aftalen skal se ud. Om det er brede politiske forlig, finanslovsaftaler en sen aften, reformer forberedt i ekspertkommissioner eller blot regeringer, der gennemfører ’nødvendighedens politik’, så skal de faglige organisationer konstant kæmpe for sin indflydelse.
Formålet
Formålet med masterclassen er ambitiøst: Vi skal blive skarpere på, hvordan vi løfter fagbevægelsens dagsordener for at opnå indflydelse. Det handler både om at få ny viden om aktuelle udfordringer, og om hvordan vi omsætter den viden til at rykke politisk. Vi har fokus på forhandlingsspillet, forskellige typer beslutningsprocesser og effektiv interessevaretagelse i arbejdsmarkedspolitikken.
I varetager i jeres job de faglige organisationers interesser i forskellige politiske arenaer. Masterclassen vil give jer et kompetenceløft og inspiration til, hvordan I kan blive endnu mere effektive og være på forkant i det politiske arbejde til gavn for medlemmerne.
Set-up
Masterclassen henvender sig til ansatte og politisk valgte i faglige organisationer, som professionelt beskæftiger sig med arbejdsmarkedspolitik i bred forstand. Masterclassen vil være et fortroligt læringsrum for 20-25 deltagere på tværs af fagbevægelsen, hvor vi sammen kan lære af hinandens udfordringer og erfaringer i det politiske landskab, som faglige organisationer befinder sig i.
Til at gøre os klogere på både udfordringer og muligheder har vi inviteret de skarpeste eksperter og de mest erfarne forhandlere. Hen over 6 moduler i foråret og efteråret 2022 vil de både inspirere, udfordre og diskutere med os.
Alle 6 moduler afholdes i København i tidsrummet kl. 8.30-13.00 sluttende med frokost hver gang. De fire første moduler holdes i foråret og de sidste to moduler afholdes i efteråret.
Adressen for alle 6 moduler er Svend Aukens Plads 11, 2300 København S.











Målgruppe
Datoer
Onsdag den 20. april kl. 8.30-13.00 i mødelokale 4.
2. modul: Udfordringer for det kollektive aftalesystem.
Onsdag den 11. maj kl. 8.30-13.00 i mødelokale 4.
3. modul: Flexicurity: Dagpenge, arbejdsløshedsforsikring og aktivering.
Onsdag den 1. juni kl. 8.30-13.00 i mødelokale 4.
4. modul: Uddannelse, arbejdsmiljø og work-life balance.
Onsdag den 22. juni kl. 8.30-13.00 i mødelokale 401.
5. modul: Strategi og interessevaretagelse i nyt terræn – Hvilke værktøjer har vi?
Onsdag den 7. september kl. 8.30-13.00 i mødelokale 4.
6. modul: Beslutningssituationer, forhandlingsspillet og aktørernes interesser.
Onsdag den 28. september kl. 8.30-13.00 i mødelokale 4.
Centrale pointer fra hvert modul bliver samlet i en lille fortrolig rapport – en værktøjskasse – som deltagerne efterfølgende vil kunne bruge i deres daglige arbejde.
Modul 1: Globalisering, konkurrence og presset på den danske model
Oplægsholdere: Steen Erik Navrbjerg, lektor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier Jon Nielsen, Chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Modul 2: Udfordringer for det kollektive aftalesystem
Modul: Udfordringer for det kollektive aftalesystem De seneste års overenskomstforhandlinger har ikke været kønne. Særligt på det offentlige område med lærer-lockout i 2013 og igen i 2018, hvor man var tæt på en storkonflikt, har udfordringerne været store. Senest viste sygeplejerskestrejken hen over sommeren 21, at aftalesystemet er presset i den offentlige sektor, hvor rollefordelingen imellem regering og arbejdsgiverside er i bedste fald uklar. Hvordan påvirker det fagbevægelsens position i forhandlingerne at staten har en dobbeltrolle som både part i forhandlingerne og som overdommeren? På det private arbejdsmarked risikerer vi, at en ny europæisk mindsteløn griber ind i det danske aftalesystem, at arbejdskraftens fri bevægelighed fører til social dumping, som undergraver overenskomsterne og at platformsøkonomien ændrer den måde vi forstår ansættelsesforhold på. Vi ser også frem imod overenskomstforhandlingerne i 23, der kommer til at stå i Coronaens tegn. På 2. modul bliver vi klogere på aftalesystemet, samspillet med det politiske niveau og udfordringerne. Er rammerne kommet under pres? Kan forhandlingssystemet løfte opgaven? Hvornår er der utidig politisk indblanding? Og hvornår går vi selv den politiske vej for at få politisk hjælp?
Oplægsholdere: Søren Kaj Andersen, centerleder for Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier og Majbrit Berlau, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Modul 3: Flexicurity: Dagpenge, arbejdsløshedsforsikring og aktivering
Oplægsholdere: Mads Peter Klindt, lektor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet Verner Sand Kirk, direktør for Danske A-kasser.
Modul 4: Uddannelse, arbejdsmiljø og work-life balance
Oplægsholdere: Morten Skov Christiansen, næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation Jon Kvist, Professor RUC og medlem af reformkommissionen.
Modul 5: Strategi og interessevaretagelse i nyt terræn - Hvilke værktøjer har I?
Oplægsholdere: Thomas Nystrøm, Strategisk rådgiver, Mette Falkenberg Rasmussen, særlig rådgiver for miljøminister Lea Wermelin og Asbjørn Sonne Nørgaard, Direktør i Cevea
Modul 6: Beslutningssituationer, politiske forhandlinger og aktørernes interesser
Beslutninger med konsekvenser for fagbevægelsen træffes hele tiden. Nogle beslutninger er stærkt politiserede, andre er ikke. Nogle er tekniske og komplicerede, andre er enkle men stærkt følelsesladede. Nogle gange er der god tid til at analysere og indgå alliancer, andre gange går det hurtigt. Man skal kunne læse en situation for at kunne agere effektivt. Der er pokker til forskel på trepartsaftalen under Corona-krisen, det lange forspil om tidlig tilbagetrækning og kommunaliseringen af beskæftigelsespolitikken en sen aften i Finansministeriet. Det politiske spil er også forskelligt. Nogle gange er det et nulsumsspil, andre gange er der noget til alle, og så kan man dele i porten. Er der flere spil i gang på samme tid, kan man få noget på et område mod at give på et andet. Skal man mødes igen, kan der sættes i banken, og en gevinst kan – måske – indløses på et senere tidspunkt. Man skal kunne læse spillet, når man forhandler. Fordelingen af penge til efteruddannelse er noget andet end forslaget om etableringen af en statslig a-kasse i sin tid. Mens kompromisserne er til at få øje på i det første spil, var det andet et alt-eller-intet spil. Dette modul handler om at afkode beslutningssituationer, læse det politiske spil og forstå sin modparts rolle. Hvornår skal man gå under radaren, og hvornår skal man gå ud i fuld offentlighed? Skal man søge mahognibordene eller medierne? Hvad er på spil? For hvem? Og hvad kan der handles med, hvis man skal i mål og komme igennem med sine dagsordner?
Oplægsholdere: Asbjørn Sonne Nørgaard, direktør i Cevea og Karen Hækkerup tidl. minister, generaldirektør i UNICEF og direktør i Landbrug og Fødevare
Tilmelding og Pris
Tilmelding
Prisen for deltagelse er 15.000 pr. person. Spørgsmål kan rettes til Asbjørn Sonne Nørgaard på [email protected] eller tlf. 21725413
Du tilmelder dig her: https://forms.office.com/r/80tEcU6xin
KONTAKTPERSON