Resumé
Det gælder områder som befolkningens kompetencer og uddannelse, den makroøkonomiske stabilitet, infrastruktur, erhvervslivets rammevilkår og de institutioner, der regulerer økonomien i stort og småt. Dét viser Ceveas elite-survey med 30 eksperter og 25 repræsentanter for erhvervslivet.
Baggrunden for Ceveas analyse er, at Danmark gang på gang ligger i top på internationale ranglister af landes konkurrenceevne. Danmark ligger på en 10.-plads ud af 141 lande i World Economic Forums (WEF) ”Global Competetiveness Report” og på en 7.-plads ud af 161 lande i erhvervsmagasinet Forbes’ liste over ”Best Countries for Business”. De internationale rankings er vigtige, dels fordi politikere og medier ofte henviser til dem, dels fordi de nok har fat i væsentlige forhold, som vi i den hjemlige debat tager for givet. Eksperterne og erhvervslivets repræsentanter er blevet spurgt om, hvilken betydning: (a) den offentlige sektor, (b) det kollektive overenskomstsystem og (c) den private sektor har for de indikatorer, der indgår i Forbes’ og World Economic Forums rangordning af Danmarks konkurrenceevne.
De to gruppers vurderinger er stort set ens:
- Den private sektor har størst betydning på områder, såsom Danmarks innovationsevne, tilgængeligheden af kredit og kapital samt udbredelsen af informations- og kommunikationsteknologi.
- Det kollektive overenskomstsystem har størst betydning på ét centralt område – fleksibiliteten og stabiliteten på arbejdsmarkedet.
- Den offentlige sektor har også størst betydning på de fleste områder, der indgår i vurderingen af Danmarks konkurrenceevne. Både eksperter og erhvervsliv vurderer, at den offentlige sektor har størst betydning for 12 af de 20 indikatorer, som indgår i de internationale rankings af Danmarks konkurrenceevne.